Nederland start met de Week van de Opvoeding op 7 oktober

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Van 7 tot 13 oktober 2013 staat Nederland voor de derde keer in het teken van de Week van de Opvoeding. Ouders, mede-opvoeders, kinderen en jongeren krijgen die week volop de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen over opvoeden en opgroeien. Een positieve benadering staat voorop. Thema voor de Week van de Opvoeding is ‘Word spelenderwijs!’.
Door mee te gaan in hun spel en belevingswereld – thuis, buiten of online - sta je als opvoeder op een andere manier in contact met je kind. Daar word je beiden ongetwijfeld wijzer van.

De Week van de Opvoeding

Opvoeders, en ouders in het bijzonder, krijgen in deze Week de kans om elkaar te ontmoeten en om samen ervaringen te delen, nieuwe informatie op te doen, om bevestiging te geven én te krijgen, maar ook om de gewone alledaagse opvoedvragen aan elkaar te stellen. De Week inspireert en stimuleert ouders en andere opvoeders en vergroot hun zelfvertrouwen. De Week van de Opvoeding geeft een impuls aan het gesprek in de samenleving over de manier waarop we kinderen helpen opgroeien. Dit alles met een positieve draai: het gaat niet om mogelijke problemen en moeilijkheden bij het opvoeden, maar over het gewone alledaagse opvoeden. Soms pittig, maar vooral leuk en altijd belangrijk.

Meer dan 1.200 activiteiten door heel Nederland

Tijdens de Week van de Opvoeding staan ouders centraal. Het is een week vóór ouders en tegelijkertijd een week dóór ouders. Ouders kunnen tijdens deze week zelf activiteiten organiseren. Daarnaast wordt door scholen, Centra voor Jeugd en Gezin, bibliotheken, sportverenigingen en andere organisaties een zeer gevarieerd aanbod gepresenteerd. Zo kunnen ouders en kinderen o.a. deelnemen aan spelenderwijs koken met het gezin, speelgoedruilbeurzen, het papacafé en aan het voorleesuur van Yvonne Keuls. Ouders kunnen de workshops Peuterdans, Gamenderwijs, Spelend voorlezen of de Opvoedachtbaan bezoeken.

Opvoedbus trapt af

Op maandag 7 oktober toert de Opvoedbus via Haarlem, Barendrecht, Zaltbommel, Ubbergen naar Boxmeer. De Opvoedbus toert langs activiteiten, bijvoorbeeld Zaltbommel waar de nieuwe landelijke ouderwebsite www.positiefopvoeden.nl wordt gelanceerd. Met de Opvoedbus rijden opvoedexperts, politici en de media mee om zelf te beleven hoe ouders en kinderen de vele georganiseerde activiteiten ervaren. En in de bus, als mobiele ontmoetingsplek, kunnen ouders vragen stellen tijdens het Opvoedspreek uur.

Draagvlak jeugdsector

De Week wordt breed gedragen door de jeugdsector en is oorspronkelijk een initiatief van velen. Met onder andere landelijke vertegenwoordigers uit onderwijs, kinderopvang, centra voor jeugd en gezin, ouderverenigingen, bibliotheken, gemeenten, welzijn en sport. Zij onderschrijven allen het belang van positieve aandacht voor de alledaagse opvoeding. Opvoeden gaat niet alleen over problemen!

Voor meer informatie over alle landelijke activiteiten ga naar www.weekvandeopvoeding.nl

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety