Levensbeëindiging pasgeboren baby’s niet gemeld

RSS feed van 'ik ben zwanger'

In 2011 en 2012 is geen enkele melding gedaan van de levensbeëindiging van een pasgeboren kind, dat meldt het NRC Handelsblad. Hoogleraar gezondheidsrecht Joep Hubben zegt in het NRC dat er weldegelijk levens zijn beëindigd maar dat dit niet wordt gemeld. Dit komt voor bij baby’s met zeer ernstige afwijkingen.

In een recent gepubliceerd onderzoek wordt gemeld dat artsen geen melding doen omdat ze het niet eens worden wanneer het wel of niet gemeld moet worden aan de overheid. Het gaat er dan om of de foetus ouder dan 24 weken is of niet. Neonatologen discussiëren al twee jaar over de vraag wanneer er een melding gedaan moet worden en wanneer niet. Hubben, die voorzitter is van een speciale commissie waar melding gedaan moet worden van levensbeëindiging, vindt dat het allemaal veel te lang duurt. Zijn commissie heeft haar bevindingen naar de ministers van Justitie en Volksgezondheid gestuurd. Ook de Tweede Kamer heeft een brief over dit onderwerp ontvangen

Alléén in Nederland

De zaak kreeg in 2006 al aandacht in verschillende landen. Buitenlandse artsen reageerden toen verbijsterd toen ze hoorden dat het bij ons gangbaar is om de levens van baby’s met zeer ernstige afwijkingen te beëindigen. Een jaar later stelde de overheid de commissie-Hubben aan. Het was de bedoeling dat artsen daar melding zouden doen in geval van levensbeëindiging.
De overheid ging er destijds vanuit dat er bij de commissie tientallen meldingen per jaar zouden binnen k0men. Maar dat blijkt achteraf een te optimistische verwachting.

20-wekenecho

De commissie denkt dat het lage aantal meldingen voor een deel te verklaren is door de 20-wekenecho. Ernstige afwijkingen worden daardoor voor de 24e week ontdekt. Zo kan de zwangerschap worden afgebroken voor de 24e week en is men niet verplicht om dat te melden. Maar ook de vrees om betrokken te raken in een justitiële procedure zou artsen er van afhouden om melding te doen.

Wanneer levensbeëindiging bij baby?

Er is ook nog onduidelijkheid over wanneer een arts het leven van een baby wel of niet mag beëindigen. Wanneer is er sprake van ondraaglijk lijden en hoe meet je dat? De commissie wil niet langer meer wachten en verwacht dat de artsen er nu snel uitkomen en dat levensbeëindiging voortaan wordt gemeld.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety