Inbakeren, een methode om baby`s te kalmeren en te voorkomen dat ze gaan huilen door ze te wikkelen in doeken, blijkt toch niet schadelijk.

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Eerder deze week beweerde een Engelse chirurg Nicholas Clarke nog het tegendeel. Want, zo zei hij, door het strak inwikkelen in een deken wordt de ontwikkeling van de heupen geremd want kan leiden tot heupdysplasie omdat de baby de benen niet kan strekken en buigen. Dit zou leiden tot onvoldoende ontwikkeling van het heupgewricht. Met het inwikkelen wordt geprobeerd het gevoel in de baarmoeder te zitten bij baby`s op te roepen.

Clarke stond niet alleen in zijn kritiek op het schijnbaar onschuldige inbakeren. Ook Jane Munro van de Koninklijke Universiteit van Verloskundigen stelt dat door het inbakeren grote problemen worden gecreëerd voor de baby. Zij spreekt daarbij niet alleen over een belemmerde ontwikkeling van de heupen maar zelf over de kans op wiegendood en oververhitting van de baby.

Gelukkig laten jeugdverpleegkundigen weten dat de inbaker instructies van de jeugdgezondheidszorg toch veilig zijn. De richtlijn "Preventie, signalering, diagnostiek en behandeling van excessief huilen bij baby`s", waarin ook aandacht wordt besteed aan het inbakeren stelt namelijk de nodige eisen. Zo mag inbakeren alleen na onderzoek door een arts en wordt het verboden bij tekenen van of risico`s op heupdysplasie. Ook bijvoorbeeld wanneer dit in de familie voorkomt. Bovendien stelt de richtlijn dat de baby voldoende ruimte moet hebben om de benen te kunnen strekken en spreiden in de doeken.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety