Hoofdgroei baby indicator toekomstig IQ

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat de groei van het hoofd van een baby en de totale gewichtstoename van het kind in de eerste maand samenhangt met het toekomstig IQ van de baby. Baby’s met een grote toename van de omtrek van het hoofd hebben als ze zes jaar zijn een bovengemiddeld hoog IQ, dat meldt NU.nl.

Ook de toename van het lichaamsgewicht in de eerste maand is hier volgens de onderzoekers een indicator voor. Zo wijst een flinke toename van het gewicht op een goede ontwikkeling van intellectuele capaciteiten. Onderzoekers kwamen tot deze conclusie door gegevens van ruim 13.800 baby’s te analyseren.

Spraakvermogen

De kinderen die in de eerste maand van hun leven 40% zwaarder werden scoorden 6 jaar later ongeveer anderhalve punt hoger bij IQ-tests dan kinderen die in hun eerste maand maar 15% zwaarder werden. Deze kinderen scoorden vooral hoog op verbaal IQ. Onderzoekers denken dat dit komt omdat het spraakvermogen zich relatief vroeg ontwikkelt.

Hersenvolume

Dat de groei van een babyhoofdje verband houdt met de intelligentie is niet heel verwonderlijk. Hoe sneller de omvang van het hoofdje groeit hoe sneller de hersens groeien. Het is volgens de onderzoekers belangrijk om in de eerste weken de groei van een baby nauwkeurig in de gaten te houden. Zeker bij problemen met het geven van borstvoeding moeten ouders alert zijn.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety