Grootmoeders die kinderopvang bieden kunnen depressief raken

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Grootmoeders die full-time zorgen voor hun kleinkinderen maken meer kans op spanningen binnen de familie en depressies, zo blijkt uit een recente studie.

De studie omvatte 240 grootmoeders uit de staat Ohio, met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar. Zij werden gedurende 6,5 jaar gevolgd om te zien hoe hun zorg voor kleinkinderen van 16 jaar en jonger de eigen gezondheid beïnvloedde. Sommige van de grootmoeders zorgden full-time voor hun kleinkinderen, anderen woonden samen met meerdere generaties onder 1 dak waarbij ze ook de zorg voor de kleinkinderen op zich namen en weer anderen boden juist geen zorg voor hun kleinkinderen.

"Hoewel we al verwachtten grootmoeders die primair zorgen voor hun kleinkinderen meer spanning en depressieve symptomen zouden hebben, waren we verbaasd over hoe hardnekkig deze symptomen waren gedurende de onderzoeksjaren waren," zegt Carol Musil, onderzoeksleider en professor in de verpleegkunde aan de Case Western Reserve University, in een persbericht van de universiteit.

De onderzoekers vonden ook dat de grootmoeders in de studie waren over het algemeen open staan voor hulp, wat mogelijk suggereert dat ze blij zouden zijn met een training die hen helpt de kans op een depressie te verminderen.

"Zij hebben behoefte aan ondersteuning van anderen, maar het allerbelangrijkste is dat ze worden geholpen met het behouden en misschien zelfs het ontwikkelen van nieuwe gedachtepatronen en vaardigheden die hen helpen bij het omgaan met moeilijke familiesituaties, aldus Musil".

De studie werd gepubliceerd in een recente uitgave van het tijdschrift Nursing Outlook.

Bron: Nieuws HealthDay

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety