Gemak voor de kraamvrouw: verloskundigen bevoegd om alle anticonceptiemiddelen voor te schrijven

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Vanaf 1 oktober 2015 zijn verloskundigen bevoegd om álle hormonale anticonceptiemiddelen voor te schrijven aan hun cliënten. Naast de pil en het spiraal, zijn dat nu ook: het implantatiestaafje, de prikpil, de anticonceptiepleister en de vaginale ring. Voor de (pas bevallen) vrouw is het een voordeel dat de verloskundige anticonceptie kan voorschrijven én plaatsen. Ze heeft immers gedurende negen maanden een vertrouwensband met haar verloskundige opgebouwd. Een doorverwijzing naar de huisarts of gynaecoloog is nu niet meer nodig. Naast dit praktische voordeel, betekent het ook een kostenbesparing in de zorg.

Uitbreiding taken

De uitbreiding van het voorschrijven en plaatsen van deze vier anticonceptiemiddelen ligt in lijn met de taken van verloskundigen: het geven van voorlichting en advies en het voorschrijven en plaatsen van anticonceptie tijdens de zwangerschap en kraamtijd. Vanaf 1 oktober 2015 beschikken verloskundigen over het gehele pallet van anticonceptiemiddelen.

Bevoegd en bekwaam

Om verloskundigen bekwaam te maken zijn speciaal verschillende scholingen en trainingen ontwikkeld. Dit betekent dat zij zich scholen in het counselen en voorschrijven van anticonceptie, het plaatsen van spiralen, het inbrengen van het implantatiestaafje en het organiseren van de anticonceptiezorg.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety