Dochters ervaren "bemoederzucht"

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Hoofddorp, 6 mei 2015 - Hoewel bijna een op de vijf vrouwen haar moeder als BFF bestempelt, vindt tweederde het tegelijkertijd bloedirritant als ze zich weer eens overal mee bemoeit. Dat en meer blijkt uit VIVA’s grote moeder-dochter-onderzoek, uitgevoerd onder bijna 1.200 vrouwen door hettestpanel.nl.

Verzwegen onderwerp

Verzwegen onderwerp

Ze zorgen, zeuren, troosten, helpen en kennen ons vaak beter dan wijzelf: moeders. Maar hoe denken we écht over ze? VIVA zocht het samen met hettestpanel.nl uit via een enquête op viva.nl onder bijna 1.200 vrouwen. Slechts 8% geeft aan een slechte band met haar moeder te hebben, tegenover 19% die haar moeder als echte vriendin ziet. Een op de zes vrouwen vertelt haar moeder dan ook alles, terwijl het merendeel er alles aan doet om de onderwerpen ‘sex’ (46%) en ‘drugs’ (3%) te vermijden.

Opvoedkampioenen

Of we onze moeders hoog hebben zitten? Zeker: bijna de helft zegt dat haar opvoeding normaal was en niets te klagen heeft. 31% koos zelfs voor het antwoord ‘Top, ik had het zelf niet beter kunnen doen’. De grootste ergernissen: dat ma belt voor elke scheet (5%), er nooit écht is (6%), altijd maar half luistert (11%), haar afkeuring ergerlijk duidelijk laat blijken (25%) en – last but not least – een halve heilige is, waardoor dochterlief erbij afsteekt als een lui en zelfzuchtig mormel (37%).

Doe ik het goed, mam?

Niet alle dochters willen horen dat ze op hun moeder lijken: 19% vindt het een compliment, 13% had liever wat minder van moeders genen gehad en 5% zegt de vergelijking zelfs heel pijnlijk te vinden. Hoewel ongeveer de helft van de ondervraagden aangeeft dat ze geregeld als klein kind behandeld wordt – en slechts 3% dat níet irritant vindt – blijven ze waarde hechten aan hun moeders oordeel. Vier op de tien dochters zouden af en toe een schouderklopje van haar willen krijgen, een op de zes hebben bevestiging nodig en willen horen dat ze oké bezig zijn.

VIVA’s grote moeder-dochter-onderzoek verschijnt in VIVA 19, de Moederdag-editie die vanaf 6 mei in de winkels ligt.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety