Babygeuren beloning voor hersenen van vrouwen

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Onderzoekers van de Universiteit van Montreal melden dat hersenen van vrouwen worden gestimuleerd door babygeuren. De hersenkern wordt actiever en maakt dopamine aan, een stof die ook vrijkomt tijdens eten en seks. De hersenkern is het zogenaamde beloningscentrum van het brein. Moeders reageren sterker op babygeuren dan niet-moeders.

De reden dat moeders sterker reageren dan niet moeders is nog onduidelijk. Mogelijk dat een bevalling zorgt voor hormonale veranderingen die van invloed zijn op het beloningssysteem. Maa het verschil is mogelijk ook terug te voeren op de ervaringen die moeders op doen.

Volgens Johannes Frasnelli, hoofdonderzoeker, stelt dat voor het eerst is aangetoond dat de geur van baby’s het neuroligische beloningssysteem van moeders activeert. Hiervoor werd een groep van 15 vrouwen geconfronteerd met recent gedragen pyjama’s van baby’s. Vervolgens kregen de vrouwen hersenscans. De reactie van de vrouwen op babygeuren is dan ook een verklaring waarom vrouwen vaak onmiddelijk hechten aan een baby als zij deze vasthouden.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety