Baby voor geboorte al taalgevoelig

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Baby`s lijken al in de baarmoeder taal te leren. Dat blijkt uit een Fins onderzoek onder 17 baby’s, waarover de Volkskrant bericht. Tijdens de zwangerschap speelden hun moeders regelmatig een cd af met nepwoorden als Tatata en Tatota.

Na de geboorte werden de baby`s opnieuw met deze woorden geconfronteerd en werd hun hersenactiviteit gemeten. Hiermee lijkt nogmaals bewezen dat kinderen als in de baarmoeder een taal leren. De Finse studie toons ook aan dat foetussen getraind kunnen worden in het onderscheiden van klinkers zoals ‘a’ en ‘o’. Sommige onderzoekers claimen dat baby’s met een erfelijk risico op dyslexie profijt kunnen hebben van taaltraining in de baarmoeder. Andere onderzoekers vinden deze conclusie te ver gaan. Zij pleiten voor meer onderzoek.

Overigens toonde eerder onderzoek al aan dat pasgeboren baby’s taalgevoelig zijn doordat ze blijken te huilen in de moedertaal. Zo gaan de huiltjes van Duitse baby`s van hoog naar laag en bij Franse baby`s net andersom. Dit komt overeen met de intonatieverschillen tussen beiden talen.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety