Baby kleiner door veel koffie

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Volgens Noorse wetenschappers hebben zwangere vrouwen die veel koffie drinken meer kans op een baby met ondergewicht, dat meldt NU.nl.

Over een periode van tien jaar zijn de gegevens van 60.000 zwangerschappen onderzocht. De onderzoekers keken vooral hoeveel voedingsmiddelen met cafeïne dagelijks werden ingenomen. Denk daarbij aan producten als koffie, thee en chocoladerepen

200 mg cafeïne per dag

Als vrouwen tijdens hun zwangerschap dagelijks meer dan 200 mg cafeïne binnen krijgen lopen ze een aanzienlijk risico op een kleine baby. Volgens de onderzoekers is de kans hierop maar liefst 62% groter als je veel koffie drinkt.

Minder cafeïne tijdens zwangerschap

Je hoeft niet heel erg veel koffie te drinken om te veel cafeïne binnen te krijgen. In bijvoorbeeld een mok oploskoffie zit al 100 mg. Als je van filterkoffie houdt dan moet je nog beter oppassen want in een kop zit ongeveer 140mg.

Andere onderzoeken wezen eerder uit dat er een verband zou zijn tussen cafeïne en vroeggeboorte. Maar de Noorse onderzoekers komen na dit grote onderzoek tot de conclusie dat cafeïne de kans op vroeggeboorte niet vergroot. In Engeland en Scandinavië adviseert men zwangere vrouwen om dagelijks niet meer dan 200 mg cafeïne te eten of drinken.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety