Anoniem je baby achterlaten

RSS feed van 'ik ben zwanger'

Meestal gaan we er vanuit dat een baby het gevolg is van een (lang gekoesterde) kinderwens. Vanzelfsprekend is dat niet altijd zo. Er zijn moeders die van mening zijn dat ze niet goed voor hun kindje kunnen zorgen. Of dat een kindje eenvoudigweg niet in hun leven past.

Dat soort berichten lezen we allemaal wel eens in de krant. Baby’tje te vondeling gelegd in het park, luidde de kop van een dergelijk bericht. Je moet er niet aan denken. Een net geboren baby behoort juist met de grootst mogelijke zorg morgen te worden omringd. En niet in een sporttas of doos onbeschermd in de buitenlucht! Dat is wat ze ongeveer gedacht moeten hebben in Groningen en Papendrecht. Hier zijn twee vondelingenkamers geopend waar vrouwen hun baby anoniem kunnen achterlaten. Iniatiefneemster Barbara Muller spreekt van een oplossing voor een controversieel probleem. De kamers bevatten alle faciliteiten die je van een babykamer mag verwachten: commode, wieg, stoeltje. En voor vrouwen die gaan twijfelen is er een alarmknop waarmee direct hulp kan worden ingeschakeld.

Een zegen, die vondelingenkamers zou je zo denken. Maar er is natuurlijk een schaduwzijde.
Fiom (www.fiom.nl), specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen, is van mening dat het niet in het belang is van moeder en kind dat vrouwen hun kind anoniem kunnen achterlaten. Op deze wijze worden vrouwen noodzakelijke zorg ontnomen. En het kind is niet in staat om zijn of haar ouders te leren kennen. Die mening wordt gedeeld door Staatssecretaris Fred Teeven.
Volgens hem is het niet aleen strafbaar om je kinderen anoniem achter te laten, het is ook in strijd met het recht van kinderen om de identiteit van hun biologische ouders te achterhalen. De Raad voor strafrechttoepassing heeft echter aangegeven dat er geen verbod komt op de vondelingenkamers. De Raad is weliswaar van mening dat de kamers geen oplossing is voor het probleem, maar in Nederland worden jaarlijks maar zo weinig kinderen te vondeling gelegd, dat een nieuwe wet overbodig is.

En wat vind jij? Moeten deze speciale vondelingenkamers er komen of niet? De redactie is benieuwd naar je mening. Mail naar info@momsandthecity.nl

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety