15% Minder kinderopvangtoeslag uitgekeerd

RSS feed van 'ik ben zwanger'

De belastingdienst heeft in 2012 400 miljoen euro minder uitgegeven aan kinderopvangtoeslag in vergelijking met een jaar eerder. In totaal heeft de overheid 2,4 miljard uitgegeven aan de opvang van kinderen, dat meldt NU.nl.

Er stroomden vorig jaar minder kinderen uit de kinderopvang dan er binnenstroomden. Dat gebeurde niet eerder. Door nieuwe regels kiezen steeds meer ouders ervoor om geen gebruik te maken van kinderopvang. Dat is zorgelijk omdat dit ten koste zal gaan van de werkgelegenheid in de kinderopvang, maar vooral omdat steeds meer ouders er de voorkeur aan zullen geven om niet meer te werken, maar thuis te blijven.

Naast de bezuinigingen is ook de stijgende werkloosheid een oorzaak van de grotere uitstroom. In 2012 stopten 87.000 ontvangers met het gebruiken van de kindertoeslag, er kwamen 75.000 mensen bij. Normaal zouden er jaarlijks ongeveer 90.000 bij komen. In totaal ontvingen vorig jaar 534.000 gezinnen kinderopvangtoeslag.

Sinds vorig jaar mogen ouders minder uren opvang declareren. Dat aantal (maximaal 230 uur per maand per kind) is afhankelijk van het aantal uren dat de minst werkende ouder werkt. Ouders moeten sinds vorig jaar ook een hogere eigen bijdrage betalen voor de kinderopvang.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety