Spitsuur: hoe manage ik dit?

Yura Boerma Yura BoermaCoach voor moeders

Met kleine kinderen beleef je als moeder de spitsuurfase in je leven: ’s ochtends vroeg opstaan, zorgen dat je kinderen zijn aangekleed, met elkaar ontbijten of de borst/fles geven, naar de opvang of school rijden en vervolgens naar je werk. Pffff… en ’s avonds volgt de hele riedel weer, maar dan andersom. Hoe ga je hiermee om, zodat deze tijd niet voelt als ‘overleven’?

Yura Boerma is coach voor moeders van MAMcoaching. Haar slogan voor jou: ‘Zorg goed voor jezelf zonder schuldgevoel naar je werk en je gezin!’. Haar motto: ‘Geef elke dag de kans om de mooiste van je leven te worden’.

Wees gerust dat je niet de enige bent hierin: bij iedereen is het op doordeweekse dagen ’s ochtends spitsuur! Maar hoe komt het nu dat je al gestrest wordt bij het idee dat je oudste altijd treuzelt met het ontbijt of dat je baby een poepluier heeft? Je weet eigenlijk al dat je te laat bij school of de opvang aankomt. En toch lijkt het alsof die ene moeder die je altijd tegenkomt haar hand er niet voor om draait… Zij komt altijd tip top op het schoolplein aan met haar 3 kinderen. Hoe doet zij dat toch?

Ochtendspits zonder stress

  • Als eerste kan ik je een tip geven die ik zelf al jaren toepas: ik sta eerder op dan de rest en zorg ervoor dat ik zelf aangekleed ben en ontbeten heb, voordat mijn kinderen wakker worden. De ontbijtspullen heb ik de vorige avond al op tafel gezet, evenals de pauzehapjes of overblijfspullen van mijn kinderen. Dit kun je natuurlijk ook doen met de tas voor je kind dat naar de opvang gaat. Een goede voorbereiding is het halve werk!

  • Ten tweede is het super handig om het ochtendritueel altijd hetzelfde te laten verlopen volgens een bepaalde structuur. Bijvoorbeeld: als de kinderen wakker zijn (gemaakt), dan kleden ze zich aan of je helpt ze, even snel naar de badkamer en daarna ontbijten. Zorg dat je een simpel, maar voedzaam ontbijt heb. En doe niet te moeilijk met allerlei gezonde dingen, zoals boterhammen met kaas of melk die ze elke ochtend móeten drinken. Bewaar dat voor een ochtend dat er geen spits is! Creëer een fijne sfeer, zodat er zo min mogelijk gedoe (lees: stress) is.

  • Grotere kinderen kunnen hun eigen boterham smeren of drinken inschenken. Zodra je merkt dat ze zelfstandig dingen kunnen doen, geef hen dan ook het vertrouwen dat ze het kunnen. Je kunt met hen ook afspraken maken over de tijd: door op de klok heel duidelijk aan te geven hoe laat je uit huis vertrekt, door een alarm of eierwekker te zetten. Beloon je kinderen als het goed gaat!

    En dan: de avond…

    ’s Avonds begin het spitsuur voor je gevoel weer opnieuw: je racet van je werk weg om je kind(eren) van de opvang te halen. Met de stress in je lijf sta je boven de pannen, terwijl je baby of kleintje huilt van moeheid of honger. Je wilt een gezonde maaltijd op tafel zetten en dat lukt uiteindelijk ook, maar hoe gezellig is het eigenlijk aan tafel? Je kind lust het eten niet of valt bijna in slaap, je partner schuift te laat aan en zelf ben je eigenlijk doodop. Maar ja, dan begint het hele circus nog van: badje, knuffeltje, boekje voorlezen en naar bed.

    Hoe kun je dit anders doen?

  • Probeer op deze spitsuur avonden een kort moment van rust in te bouwen als je met je kind(eren) thuis komt. Even op de bank zitten met een boekje, een leuk tv-programma kijken of luisteren naar wat ze hebben meegemaakt vandaag. Zo bouw je rust in voor jezelf, maar ook voor je gezin. Je hebt aandacht voor elkaar en dat werkt door naar het moment dat je met z’n allen aan tafel zit.

  • Een andere tip is: zorg dat je op zo’n drukke dag een maaltijd uit de vriezer kunt halen of dat je een pan met soep maakt, met brood erbij. Zo maak je het jezelf niet te moeilijk en eet je toch gezond.

  • En ook bij het avondeten geldt: laat je kinderen dingen zelf doen, wat ze al zelfstandig kunnen. Dit geeft ze zelfvertrouwen en geeft jou de tijd om ook te genieten van je eten of te luisteren naar de verhalen van je partner. En let er dan niet te veel op dat er geknoeid wordt: des te vaker ze het zelf doen en oefenen, des te beter gaat het!

  • Doe al deze dingen samen met je partner (en kinderen - afhankelijk van hun leeftijd). Creëer samen een structuur en ritme dat bij jullie past. Zo zorg je er met het hele gezin voor dat het spitsuur zo gezellig en stressvrij mogelijk verloopt! En kun je vol energie je werk binnen stappen!

  •    
    De Blije Doos 120x600
    BlogSociety