Hoe zorg ik voor meer tijd voor mezelf?

Yura Boerma Yura BoermaCoach voor moeders

Herken je dit: je wilt meer tijd voor jezelf, maar je voelt je daar schuldig over. Want tja, je hebt nog zoveel te doen in huis, je moet eigenlijk nog wat werk afmaken, je kind(eren) vraagt aandacht en je partner merkt niet eens hoe druk je bent. Dus je gaat maar door en neemt geen rust: ‘eerst even dit, dan nog dat en dan ga ik echt iets voor mezelf doen’. Hoe vaak sta je zelf niet op de laatste plaats van je to-do lijst en kom je uiteindelijk tot niets, omdat je te moe bent of omdat het al te laat is?

Yura Boerma is coach voor moeders van MAMcoaching. Haar slogan voor jou: ‘Zorg goed voor jezelf zonder schuldgevoel naar je werk en je gezin!’. Haar motto: ‘Geef elke dag de kans om de mooiste van je leven te worden’.

Let dan nu even op: tijd voor jezelf geeft energie en ontspanning. Je komt tot jezelf en voelt je gelukkiger. Je wordt relaxter, ook tegenover je kind(eren) en dat zie je direct op een positieve manier terug. Dus er is niks om je schuldig over te voelen. Het is juist noodzakelijk voor een goede balans: met structurele me-time kun je de week weer aan, inclusief alle spitsuren!

Hoe zorg je voor me-time?

Begin met het uitschakelen van je automatische piloot en vraag jezelf eens af waar jij blij van wordt. Wat geeft je energie, waar ga je van stralen? Sta eens stil bij jezelf. Maak een top 10 van dingen die jou happy maken, zoals: op de bank een boek lezen, sporten, wandelen in het bos, dansen, naar de sauna of een concert, of een weekend weg met een vriendin.
Schrijf erachter wanneer je dat voor het laatst hebt gedaan. Schrik hier niet teveel van, maar laat het juist een ‘wake up call’ zijn dat het nu écht tijd is voor meer me-time! Kies vervolgens 3 dingen waarvan je het meest geniet en ga die inplannen. Bedenk wie of wat je nodig hebt om het daadwerkelijk te gaan doen. Heb je een uur nodig, een halve dag, een heel weekend? Moet je oppas regelen, of een auto lenen? Blok de tijd in je agenda, het liefst structureel.
En, heel belangrijk: benoem het positieve effect dat dit op jou zal hebben. Deel dit met je partner, een vriendin, je kinderen, moeder of buurvrouw. Het is goed om te laten zien dat je me-time belangrijk vindt en bovendien kunnen zij je stimuleren die tijd ook echt te nemen!

Checklist

Gebruik deze checklist, dan gaat het zeker lukken om meer tijd voor jezelf te nemen en te krijgen:

 • Bedenk je wat je het liefste wil doen: waar krijg je energie van? Waardoor laad je op? Wat ontspant jou?
 • Wanneer ga je dit doen: overdag, op je vrije dag, ’s avonds of in het weekend?
 • Hoeveel tijd heb je nodig: een uurtje, een halve dag of een heel weekend?
 • Wie of wat heb je ervoor nodig om het daadwerkelijk te gaan doen?
 • Heb je oppas, een auto of wat dan ook nodig, regel dit dan structureel.
 • Benoem het positieve effect wat me-time op jou zal hebben en deel dit met je omgeving.
 • En ‘last but not least’: blok me-time in je agenda!

  Realiseer je dat het tijdens me-time draait om jóu. Dat niks moet, maar dat je iets doet waar jíj energie van krijgt, waar je rustig van wordt of ... (vul zelf maar in). Een moment, dag of weekend waarin je helemaal jezelf mag en kan zijn. Zodat je weer totaal opgeladen bent om je drukke leven aan te kunnen. Enjoy!

 •    
  Ouders van Nu boxen 120x600 gif
  BlogSociety