Hoe kan ik stoppen met piekeren en meer rust krijgen?

Yura Boerma Yura BoermaCoach voor moeders

Kun jij af en toe ook zo wikken en wegen? Ben je een echte piekeraar of twijfel je vaak? Dit kan vooral voorkomen bij het maken van keuzes.

Yura Boerma is coach voor moeders van MAMcoaching. Haar slogan voor jou: ‘Zorg goed voor jezelf zonder schuldgevoel naar je werk en je gezin!’. Haar motto: ‘Geef elke dag de kans om de mooiste van je leven te worden’.

Kun jij af en toe ook zo wikken en wegen? Ben je een echte piekeraar of twijfel je vaak? Dit kan vooral voorkomen bij het maken van keuzes. Je blijft maar piekeren en afwegingen maken, maar je komt tot niets. Hoe kun je dit anders doen en zorgen voor meer rust in je hoofd?

Een voorbeeld: zes weken geleden sprak ik Astrid (33 jaar, 1 kind) voor het eerst. Haar grootste vraag is: “Hoe kan ik stoppen met piekeren en meer rust krijgen?”. Sinds ze moeder is, merkt ze dat het in de lucht houden van alle ballen niet meevalt. Al pratende, realiseert ze zich ook dat ze veel verschillende rollen heeft in haar leven. “En dat maakt het nu juist zo verwarrend voor mij. De dingen die ik belangrijk vinden, zijn echt aan het verschuiven sinds ik een gezin hebt. Natuurlijk heb ik bepaalde waarden meegekregen van mijn familie. En die zijn ook nog steeds belangrijk. Maar ik merk dat waarden ook kunnen veranderen. Ik ging altijd voor de volle 100% voor mijn werk. Het maakte me ook niet uit of ik ’s avonds nog door moest werken of thuis iets moest afmaken. Maar nu die kleine er is, vind ik het belangrijk om thuis te zijn. Tijd te hebben als gezin, rust te nemen en echt te genieten van mijn dochtertje. Maar ja, ik kan dit natuurlijk niet van de ene op de andere dag veranderen en minder uren gaan werken. Mijn baas ziet me aankomen. Ik lig er soms ’s nachts over te piekeren en kan er gewoon niet van slapen. Mijn vriend zegt dat het uiteindelijk wel goed komt, maar ik weet het niet hoor...”

Astrid merkt dat ze nu heel andere keuzes maakt dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Dit heeft alles te maken met wat voor haar van waarde is op dit moment. Vorige week vertelde ze: “Eigenlijk wist ik diep in mijn hart al wat ik écht belangrijk vind. En nu ik mijn waarden op papier heb gezet, sta ik op de een of andere manier ook sterker in mijn schoenen. Ik zeg vaker nee op mijn werk en realiseer me dat ik niet persé minder uren hoef te gaan werken. Het piekeren is minder geworden en daardoor maak ik gewoon makkelijker keuzes. En dat zorgt voor heel wat meer rust in mijn leven, en in mijn hoofd!”

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety