Door mijn drukke leven staat mijn hoofd nooit stil. Wat kan ik doen om makkelijker in slaap te vallen?

Yura Boerma Yura BoermaCoach voor moeders

Er komen heel wat moeders bij mij die er alles voor zouden geven als ze meer rust in hun hoofd konden hebben. Ze lopen rond met rondtollende gedachten over wat ze allemaal nog moeten doen vandaag. Of morgen… Misschien ook herkenbaar voor jou?

Yura Boerma is coach voor moeders van MAMcoaching. Haar slogan voor jou: ‘Zorg goed voor jezelf zonder schuldgevoel naar je werk en je gezin!’. Haar motto: ‘Geef elke dag de kans om de mooiste van je leven te worden’.

Doordat je je de hele dag opgejaagd voelt, heb je het gevoel dat je geleefd wordt. En als je dan eindelijk in bed ligt, spelen er continue allerlei gedachten door je hoofd. Hoe kun je dit voorkomen?

Jíj bent niet de enige die loopt te rennen en te vliegen met alle afspraken op het werk, je huishoudelijke taken en de zorg voor je kinderen. Je gedachten staan ook niet stil! Er gaat zoveel door je hoofd van wat je allemaal nog wilt doen, dat je met het ene bezig bent en ook al weer aan het andere denkt. Je zit in een soort doordenderende trein, die pas tot stilstand komt als je uitgeput in je bed ligt te woelen. En daardoor is het nooit rustig in je hoofd.

Het is dus belangrijk om over de dag verspreid stop-momenten in te plannen, die jouw lichaam en geest tot rust manen. Denk eens terug aan een moment van rust, dat je even niks deed, niks dacht of dat er even niks moest. Bijvoorbeeld als je op weg bent naar je werk in de trein of de bus: je zit voor je uit te staren, kijkt niet echt naar wat je er om je heen gebeurt en je voelt jezelf wat dieper in de bank zakken. Je lijf ontspant, maar je hoofd ook! Of misschien kun je zo’n moment creëren tijdens de lunchpauze: nadat je gegeten hebt (met of zonder collega’s) ga je even naar buiten. Wellicht is er een park in de buurt of een andere groene plek. Luister al wandelend naar de fluitende vogels, kijk naar hoe de zon door de bomen schijnt en voel de wind door je haren. En geniet van die frisse wind door je hoofd, die ervoor zorgt dat je hoofd een moment stil staat… Een ander stop-moment kan zijn als je terugkomt van je werk. Doe 10 minuten niks dat moet, maar stap uit die doordenderende trein en doe iets wat jou rustig maakt. Bij wijze van spreken ga je uitgebreid naar de wc en trek je kleren aan die gemakkelijker zitten nu je thuis bent.

Des te meer van dit soort momenten, des te makkelijker kun je ontspannen aan het einde van de dag en val je sneller in slaap. Ga dus ook niet met strijken, mails checken of to-do lijstjes maken door tot 5 minuten vóór bedtijd, maar lees nog even een boek of tijdschrift, ga lekker onder de douche of in bad, of doe wat korte ontspanningsoefeningen (yoga, meditatie, mindfulness).

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety