Wat is een kraambedpsychose?

Djoke ten Kate-Sebrechts Djoke ten Kate-SebrechtsPostpartum deskundige

Bij een kraambedpsychose is er sprake van een ernstig psychiatrisch ziektebeeld. 1 á 2 op de 1000 vrouwen krijgen jaarlijks hiermee te maken. Dat zijn ongeveer 180 tot 200 vrouwen per jaar. Het kan iedere vrouw overkomen na de bevalling.

Djoke heeft jarenlange ervaring als coach en begeleider tijdens zwangerschap en/of postpartumdepressie bij www.djoke.nl

Een kraambedpsychose wordt ook postpartum psychose genoemd = PPP

Bij een kraambedpsychose is er sprake van een ernstig psychiatrisch ziektebeeld. 1 á 2 op de 1000 vrouwen krijgen jaarlijks hiermee te maken. Dat zijn ongeveer 180 tot 200 vrouwen per jaar. Het kan iedere vrouw overkomen na de bevalling. De vrouw kan hier niets aan doen.

Omgevingsfactoren en relationele problemen hebben hierop geen invloed. Wat de belangrijkste trigger is weet men nog steeds niet zeker. Onze genetische aanleg is van grote invloed, heeft de moeder een bipolaire stoornis dan is er een groot risico voor het krijgen van een PPP. Ook als er een bloedverwant in de familie is met een bipolaire stoornis neemt het risico toe. Het doormaken van een PPP bij een eerdere bevalling kan zorgen voor een herhaling. Maar het krijgen van een eerste kind is gewoon een risico voor alle vrouwen.

Het immuunsysteem van de vrouw is er op ingesteld de zwangerschap in stand te houden en tot een goed einde te brengen. Hiervoor heb je een goed werkend immuunsysteem nodig. Uit onderzoek van Veerle Bergink van het Erasmus MC is gebleken dat er op het moment van een kraambedpsychose meer anticellen in het bloed aanwezig waren die de lichaamseigen cellen zouden aanvallen. Na de bevalling gaat het immuunsysteem terug naar het niveau van voor de zwangerschap en het vermoeden is dan ook dat er tijdens dit proces iets misgaat. Dit verkeert echter nog in de hypothese fase en mag niet als definitieve oorzaak worden aangenomen. Per slot van rekening zijn ook hormonale en genetische invloeden van invloed op dit proces en zal er nog veel onderzoek naar worden gedaan in de toekomst.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety