Hoe ontstaat een kraambedpsychose?

Djoke ten Kate-Sebrechts Djoke ten Kate-SebrechtsPostpartum deskundige

Het is nog onduidelijk hoe een kraambedpsychose ontstaat. Het is waarschijnlijk een combinatie van de werking van ons immuunsysteem, hormoonbalans en een verstoord slaappatroon..

Djoke heeft jarenlange ervaring als coach en begeleider tijdens zwangerschap en/of postpartumdepressie bij www.djoke.nlHet is nog onduidelijk hoe een kraambedpsychose ontstaat. Het is waarschijnlijk een combinatie van de werking van ons immuunsysteem, hormoonbalans en een verstoord slaappatroon..
Er zijn veel factoren die een rol spelen en zorgen dat een PPP ontstaat. Genetische factoren zijn in dit verhaal belangrijk. Is er sprake van een bipolaire stoornis bij de vrouw of is er een bloedverwant met een bipolaire stoornis dan heeft de vrouw meer kans op het ontwikkelen van een PPP, maar dit hoeft niet zo te zijn. In principe kan iedere vrouw een PPP krijgen vanuit het niets. Veerle Bergink van het Erasmus MC heeft onderzoek gedaan naar het immuunsysteem maar dit verkeert nog in de hypothese fase. Er zouden op het moment van de PPP meer anticellen in het bloed van de vrouw aanwezig zijn die vervolgens de lichaamseigen cellen aanvallen. Ons immuunsysteem houdt de zwangerschap in stand en gaat na de bevalling terug naar het oude niveau van voor de zwangerschap, gaat er iets mis tijdens dit proces dan kan er een reactie ontstaan in de hersenen van de moeder die maakt dat ze een PPP krijgt.

   
De Blije Doos 120x600
BlogSociety