Wat is het verschil tussen een rekbare en een geweven draagdoek?

Christel Bouwmeester Christel BouwmeesterDraagconsulente

Er zit best wat verschil tussen een rekbare en een geweven draagdoek zoals het materiaal, het verschil in knopen en de tijd van gebruik.

Christel is een draagconsulente bij indedoek.nl (www.indedoek.nl). Zij kan je vakkundig begeleiden bij het kiezen van een voor jouw juiste drager of draagdoek en je een aantal knooptechnieken bij brengen.

Een rekbare draagdoek is meestal geproduceerd van tricot of fleece stof, heerlijk, knuffelig zacht, een perfecte doek voor de eerste levensmaanden van je kind. De stof rekt met je mee, waardoor je een doek ervaart als een 2e huid om jou en je kindje.

Het voordeel van een rekbare doek is dat je de doek al kant en klaar kunt knopen en je kindje dan pas in de doek brengt. Dit is zeker handig als je bijvoorbeeld met de auto op weg gaat. Wanneer je de doek thuis knoopt, kun je je kindje bij aankomst snel in de doek brengen. Voor voldoende steun moet je een rekbare doek wel altijd met 3 lagen stof dragen, dit kan zeker in de zomer erg warm zijn.

Het nekje van je kind wordt door een rekbare doek niet ondersteund door een horizontale baan, maar door 2 schuine banen, zorg ervoor dat deze banen altijd goed in het nekje gebracht worden wanneer je kind zijn/ haar hoofd nog niet zelf kan ondersteunen.

Een rekbare doek is te gebruiken tot een maand of 6 na de geboorte. Mijn mening is dat dragen met de rekbare doek daarna zwaarder word, je kindje wordt zwaarder waardoor de doek meer uit gaat zakken (hangen) en dit is een zwaardere belasting voor je schouders en rug. Het advies is om dan over te stappen naar en ander draagsysteem, bijvoorbeeld een geweven doek of ergonomisch voorgevormde drager (SSC)

Draag met een rekbare doek niet op je rug, je kindje zou achterover kunnen gaan hangen, waardoor de kans op vallen erg groot is. Met een geweven draagdoek daarentegen kun je op je buik, heup en rug dragen. Een geweven doek kan van verschillende materialen gemaakt zijn, katoen, linnen, hennep of bijvoorbeeld zijde.

Mits goed geknoopt zakt de doek niet uit, waardoor je altijd voldoende steun hebt om je kindje vanaf dag 1 tot ver in de peutertijd te dragen. Het knopen vereist iets meer handigheid, maar is voor iedereen te leren evt. met een consult bij een draagdoekconsulente. Tevens kun je een geweven draagdoek voor meerdere doeleinden gebruiken, zoals een heerlijk hangmatje in de box of een schommel voor de oudere kinderen.

   
Ouders van Nu boxen 120x600 gif
BlogSociety