Waar moet ik op letten als ik mijn kindje veilig wil dragen?

Christel Bouwmeester Christel BouwmeesterDraagconsulente

Natuurlijk wil je je kindje veilig en ergonomisch dragen, houd hiervoor rekening met een aantal zaken.

Christel is een draagconsulente bij indedoek.nl (www.indedoek.nl). Zij kan je vakkundig begeleiden bij het kiezen van een voor jouw juiste drager of draagdoek en je een aantal knooptechnieken bij brengen.
Waar moet ik op letten als ik mijn kindje veilig wil dragen:
Natuurlijk wil je je kindje veilig en ergonomisch dragen. Houd hiervoor rekening met een aantal zaken.

 • Draag je kindje ten alle tijde rechtop in een draagdoek of drager. Draag je kind nooit liggend in de wiegenhouding. De kin van je kind zou op de borst kunnen rusten en dit kan de ademhaling van je kind bemoeilijken. Dit is ook de reden waarom borstvoeden in een draagdoek of drager af te raden is.

 • Draag je kind met het gezicht naar je toe, zodat je je kind altijd in het gezicht aan kunt kijken en oogcontact kunt hebben. Zorg ervoor dat er geen stof van de doek over het gezicht van je kind zit.

 • Draag je kind ook naar je toe vanwege de juiste natuurlijke houding en om te veel prikkels van buitenaf tegen te gaan.

 • De juiste hoogtevoor je kind in een drager of doek is als je hem, door simpel je hoofd naar voren te buigen een kusje op het hoofd kan geven .

 • De stof van de drager of draagdoek moet goed aangespannen zijn, dit moet prettig aanvoelen voor drager en kind. Wanneer de stof te los zit kan je kind in elkaar kruipen waardoor de ademhaling bemoeilijkt kan worden. Bij een drager of doek is het niet nodig je kind te ondersteunen met je handen, is dit wel het geval dan heb je de drager of doek niet goed genoeg aangespannen.

 • Zorg dat er voldoende ruimte zit tussen je baby’s kin en borst, deze ruimte moet tenminste 2 vingers breed zijn, hierdoor zijn de luchtwegen voldoende vrij om te ademen.

 • Draag je kindje altijd dicht tegen je aan waarbij zijn rug op de natuurlijke manier goed ondersteund wordt.

 • Wanneer je ergonomisch draagt, draag je je kindje in de zogenaamde kikker houding, de billen zitten lager dan die knietjes, hierdoor sluit de heupkop op de juiste manier aan in de heupkom. De beentjes mogen niet recht naar beneden hangen. Daarnaast draag je een kindje met een bolle rug. Dit is voor jonge kinderen de natuurlijke houding.

 • Controleer regelmatig de tempratuur van je kindje, dit kun je doen door in zijn/ haar nekje te voelen. Kindjes hebben het snel warm in een drager/ doek. Kleed je kindje niet te dik aan.

 • Wees je er altijd van bewust dat jij een kindje draagt. Let op deurposten, kastdeurtjes enz. Een flinke stoot is zo gemaakt. Buig je voorover: ondersteun je kindje met je handen.

 •    
  De Blije Doos 120x600
  BlogSociety